logo logo
Zeeboerderij
proeverij binnen 1
proeverij 2
panorama
proeverij 3


Berthine BruijnoogeDe Zeeboerderij
Ruimtelijk ontwerpen

De Zeeboerderij is een project dat inspeelt op het steeds groter wordende wereldvoedselprobleem. Een veelbelovende oplossing is zeewier. Dat neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag, gebruikt geen zoet water en kan als grondstof dienen voor enorm veel producten. Zeewier biedt niet alleen een oplossing voor het wereldvoedselprobleem; het kan bovendien ook een duurzame bron zijn van energie en brandstof.

Omdat duurzame projecten pas goed slagen als ze zowel grootschalig als kleinschalig uitgewerkt kunnen worden, gaat het project 'De Zeeboerderij' niet alleen over het ontwerpen van een grootschalige zeewierboerderij. In deze boerderij zal ook plaats zijn voor educatie en bewustwording. Op deze manier probeer ik mensen vertrouwd te maken met het idee om zeewier te eten. Daarnaast laat ik hen ook kennismaken met alle toepassingen van zeewier.

Op deze Zeeboerderij bevinden zich, naast zeewierlijnen en visbassins, ook droogrekken. Hierop wordt het zeewier gedroogd, voordat het getransporteerd of verwerkt wordt. Net als in Noorwegen met stokvis gebeurt dat drogen ook in de Zeeboerderij op driehoekige frames. In één van deze frames is de proeverij annex shop gevestigd. Hier worden mensen vertrouwd gemaakt met het eten van zeewier en kunnen ze de mogelijkheden ervan ontdekken: de proeverij is namelijk helemaal met zeewier gebouwd.

ZEEWIER OP ZOWEL GROTE ALS KLEINE SCHAAL IS DE DUURZAME TOEKOMST VAN NEDERLAND EN DE WERELD!